Siyaset

Arena mı? Stadyum mu?

BU YAZIYA PUAN VER


Sayın Cumhurbaşkanı, İstanbul’da Kasımpaşa Stadyumu’nda ÖNDER İmam Hatipliler Derneği mezuniyet töreninde artık Stadyumlardan Arena isminin kaldırılacağını, Arena kelimesinin dilimizde olmadığını ve kötü anlam taşıdığını söyledi. Arena yerine Stadyum olacakmış.
Cumhurbaşkanının dil konusunda hassasiyet göstermesi güzel ancak konuşmadan önce keşke Arena ve Stadyum kelimelerinin kö0kenlerine baksaydı, ya da danışmanlarından biri söyleseydi. Çünkü ne Arena ne de Stadyum Türkçe değildir.
Latincede Arena, Fransızcada ise “arèneolan kelimenin anlamı “kumluk”, “kumsal” demektir. Gladyatör dövüşlerinin yapıldığı Arenalarının zemininin kum olmasının nedeni de budur. Diğer bir neden ise kumun, kanı çabuk emmesidir.
Stadyum kelimesinin kökeni de Yunancastadion” kelimesidir. 200 metre anlamına gelen Stadion kelimesi ayrıca 200 metrelik yarış pisti için de kullanılmıştır. Fransızcaya “stade’ olarak geçen stadyum kelimesi bugün spor sahası anlamında kullanılmaktadır.
Her iki kelime de Türkçe değilse stadyumlara ne isim verelim diyenler olacaktır. Stadyumlara illa ki Türkçe bir isim bulunsun demiyorum. Böyle bir şey yapılması hem komik olur hem gerek yok. Çünkü Arena ve Stadyum kelimeleri köken olarak Türkçe olmasalar da Türkçeleşmiş kelimelerdir. Arena kelimesi bugün dilimizde pek çok konuda mecazi anlamda kullanılmaktadır. Örneğin siyasi mücadele anlamında “Siyaset Arenası”  deyimi sıkça kullanılmaktadır.
Arena kelimesi bugün Avrupa’da da birçok stada verilmiştir. Özellikle Almanya’da birçok stadın ismi arenadır. Avrupa’da Arena ismini taşıyan stadyumlardan bazıları şunlardır:

  • Bayern Münih’in stadının adı Allianz Arena’dır.
  • Wolfsburg’un stadının adı Volkswagen Arena’dır.
  • Schalke 04’ün stadının adı Veltins Arenadır
  • Bayer Leverkusen’in stadının adı Bay Arena’dır.
  • Ajax’ın stadının adı Amsterdam Arena’dır
  • Rubin Kazan’ın stadının adı Kazan Arena’dır
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muharrem İnce’nin Açıklamalarındaki Çelişkiler

Bu örnekler daha çoğaltılabilir. Konuyu dağıtmamak için fazla uzatmıyorum. Demek istediğim Arena kelimesinin Avrupa’nın birçok stadında kullanılmasıdır. Artık Avrupa, Arena kelimesini Gladyatör dövüşlerinin yapıldığı yer olarak algılamıyor. Bu yüzden bizim stadyumlarımızda da Arena isminin kullanılması ayıp değil.
İster Arena, İster Stadyum denilsin. Benim için önemli olan stadyum ya da Arena denilmesi değildir. Arena ismi verilen Stadyumların eski ve yeni isimleridir.
Bursaspor’un stadının ismi Bursa Atatürk Stadyumu’ydu. Timsah Arena oldu
Antalyaspor’un Stadının ismi Antalya Atatürk Stadyumu’ydu. Antalya Arena oldu
Konyaspor’un Stadının adı Konya Atatürk Stadyumu’ydu. Konya Torku Arena oldu.
Beşiktaş’ın Stadının ismi İnönü Stadyumu’ydu. Vodafone Arena oldu.
Malatyaspor’un Stadının adı Malatya İnönü Stadyumu’ydu. Malatya Arena oldu.
Afyon Atatürk Stadyumu’nun adı Afyon Arena oldu.
Hatay Atatürk Stadyumu’nun adı Hatay Arena oldu.
Kısacası ismi Atatürk ve İnönü olan birçok stadyumun ismi Arena oldu ve bu Stadyumların açılışını Sayın Cumhurbaşkanı yaptı. Hem de çok büyük şölenler yapılarak açılışları yapıldı.
Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı, kendisinin açılışını yaptığı stadyumların isimlerindeki Arena’nın kaldırılacağını söylüyor. Madem Arena kelimeleri kaldırılacak, bu stadyumlarına eski isimlerini de verelim de her şey tam olsun.
Ne dersiniz Sayın Cumhurbaşkanı? Atatürk ve İnönü isimlerini tekrar bu stadyumlara versek güzel olmaz mı?
TIBBIYELİ HİKMET

Bir Cevap Yazın

Pin It on Pinterest